Snobberij tijdens een wijnproeverij hoeft niet altijd van mij

Snobberij: sommigen houden ervan, sommigen niet. Ik wil die muur doorbreken. Wijnproeven moet voor iedereen leuk zijn, of je nu een wijnexpert bent of niet. Als hobby organiseerde ik wijnproeverijen voor én met vrienden, familie, expats en wijnliefhebbers uit elke hoek van het land. Zonder al te veel kennis over wijn in het begin. Wel kwam er spelenderwijs meer kennis aan te pas, maar dan voor iedereen toegankelijk. Mensen waren super enthousiast en bleven terugkomen. Na een hoop subtiele -en duidelijke- hints, ging ik op dinsdagochtend de Kamer van Koophandel binnen. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ineens was Wine Therapy een feit. Is er nu iets veranderd? Jazeker! Nóg meer energie en ideeën gieren door mijn lijf.

Nou mevrouw de ondernemer, daar zit je dan. De vogels vriezen bijna van het dak. En de verwarming pruttelt en rammelt aan alle kanten. Bij mij thuis dan. Weet je wat ik doe? Hoofd leeg, glas vol (= nieuw motto). Dat helpt. Zit ik ineens mijn hersens te breken over een blog en wáár ik toch moet beginnen.. Eens moet de eerste keer zijn. Vooruit mensen, daar is hij dan:

Wat gaan we hier vinden?

Alles wat er in dit door-wijn-doordrenkte brein ineens opkomt. Heb jij suggesties, of wil je graag ook iets delen? Be my guest. Als mijn wijnrek bijna leegraakt (alsof dat ooit gebeurd), gaat deze Haagse wijnbloggert er regelmatig op uit om de pareltjes in de Hofstad en omstreken te ontdekken en zal ik dat met je gaan delen.

Wat gaat er dan vaak door dat brein heen?

Ik denk voornamelijk vaak aan:

  1. Wijn (verrassend genoeg)
  2. Wijn buiten de deur
  3. Eten dat goed bij wijn gaat
  4. Evenementen die met wijn te maken hebben

Excuses, ik wil niet overkomen als een geobsedeerde wijnfreak. Want dat ben ik eigenlijk maar een beetje. Ik vind namelijk onder de mensen zijn ook heel belangrijk. Leuke mensen dan. Of ik breng ze zelf graag bij elkaar. NEE, ik ben geen “mensen-mens”. Willen jullie alsjeblieft stoppen dit woord te gebruiken. Schrappen die handel.

Waar was ik.. O ja, mensen bij elkaar brengen. In heel veel culturen brengt “eten” als nummer 1 mensen bij elkaar. Ondanks dat alle zogenaamde Instagram  foodies als gekarameliseerde bospaddestoelen uit de grond schieten, vind ik dat ons “Heel Holland Bakt en stamppot Prakt” in de praktijk nog wel wat meer kan leren van de saamhorigheid uit andere culturen.

Dus ik zat te denken; wat brengt ons Hollanders wél bij elkaar? Inderdaad: sport, feestdagen (in de meeste families dan), bruiloften, begrafenissen (ja, laten we eerlijk zijn), Koningsdag / het koningshuis, geloof en een hele hoop liefde… Máárrrrr: ook BORRELS! Ja hoor, denk aan -> bitterballen -> bier -> en dan kom ik toch ook uit op WIJN. Gelukkig maar. Echter, we mogen er in ons koude kikkerland wel wat meer mee doen. Wijn is o.a. goed voor de gezondheid én het kan tot hele mooie gesprekken leiden als je nèt een beetje achtergrond weet.. En daar help ik je met Wine Therapy graag mee op weg.

Conclusie: wijn mag wel íets beter gepromoot worden

Dames en heren, ik ga hier geen betoog houden waarom wijn wel iets meer in ons land gepromoot mag worden. Bijvoorbeeld door de serveerster in jouw favoriete café of door de jongeman in een lokale wijnzaak. Maar ik denk wel dat het meer kán en daar gaat mijn onderneming voor. Weliswaar zonder uit de hoogte te doen. Geen snobberij. Zoek maar op binnenkort in het woordenboek onder “wijntherapie”: het gaat namelijk het woordje “mensen-mens” vervangen 😉 Grapje hè, natuurlijk heb ik er niets op tegen als je dat een mooie term vindt.

Nu even alle gekheid op een (druiven)stokje:
Volg me op Instagram en Facebook voor alle ontwikkelingen en laat je mening, ideeën, vragen en tips hier achter.

Salut,
Ghislaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *