Custoza, nog nooit van gehoord?
Zoals beloofd, zetten we weer een wijn in het zonnetje. In navolging op de vorige Italiaanse Valpolicella, heb ik een hele mooie witte wijn uit het aansluitende gebied gevonden. En nee, ik ben niet “biased” wat betreft Italiaanse wijnen. Ik vind ze wel vaak héél lekker, maar dat vind ik ook van Franse én Spaanse én Portugese én Griekse én Chileense én Zuid-Afrikaanse en Nieuw-Zeelandse etc. etc…. Vertrouw me: there’s more to come. Alleen deze week in ieder geval een mooie aansluiter qua regio. Ik was weer eens verrast: een super frisse, fruitige en stuivende wijn die zowel zonder of met eten heel goed gedronken kan worden. Niet te zwaar en toch een hoop verschillende fruitige, florale en minerale tonen die elkaar perfect in balans brengen. Niet te moeilijk, maar wel heel plezierig.
Praatje bij het plaatje
- Voor een beetje achtergrond info, lees verder!
- Voor weinig interesse, maar wel op zoek naar een lekkere witte wijn? Scroll een stukje naar beneden!
Custoza is niet de druif, maar de regio: weliswaar Custoza DOC. Net als de Valpolicella DOC. En wat betekent dat “DOC” precies? DOC is afgekort van Denominazione di Origine Controllata – en betekent letterlijk “gecontroleerde benaming van oorsprong”. DOC is een officieel label in Italië dat de kwaliteit van producten waarborgt. Met name wijn, maar ook kazen- zoals Parmezaanse kaas en ham- zoals Parmaham. Het is afgeleid van het kwaliteitslabel van de Franse AOC. De wijnregelgeving en waarborging van kwaliteit middels deze “stempel” is opgericht sinds 1963. Hierdoor werden er regels vastgesteld dat alleen producten dit label mochten verkrijgen wanneer ze aan bepaalde gecontroleerde wetgevingen tijdens het produceren voldeden. De regels werden herzien in 1992 zodat alle beschermde benamingen van oorsprong op gelijke voet word nageleefd binnen EU-wetgeving.
Zenato is de familienaam van de wijnmaker, bekend sinds 1960. De wijngaarden van deze familie beslaan in totaal 75 hectare in de Veneto regio. Hier maken zij tevens onderscheid tussen hun landgoed “Santa Cristina” in San Benedetto di Lugana en het landgoed “Costalunga” in Valpolicella; waar zij o.a. de bekende Amarone wijn produceren. De wijnen van deze familie Zenato worden in meer dan 60 landen over de wereld geëxporteerd en met goede redenen daarvoor.
Welke druiven komen er in Custoza wijnen voor?
Welke druiven een Custoza wijn mogen bevatten en in welke verhoudingen, staan dus vooraf vastgesteld (zie hier exacte details). Deze Custoza wordt gemaakt van Trebbiano-, Garganega-, Chardonnay-, Tocai- en Rieslingdruiven uit de wijngaarden in het hart van de regio aan het Gardameer. Door de ligging van de wijngaarden krijgen deze druiven door weerkaatsing van het water extra zonlicht (daardoor een licht zoetje) maar ook koele wind in warme zomers, waardoor de rijping geleidelijk plaats vindt. Mooie balans in zoet en zuur hierdoor.
Al met al een hele lekkere assemblage wijn (dat betekent: blend), met appels en zelfs lichte, bloemige geuren die ik alleen al op zichzelf heerlijk vind om weg te drinken. Gepaard met eten, zou hij bijvoorbeeld perfect passen bij een (truffel)risotto, kaasgerechten, (lichte) borrelhapjes en witvis.
Waar te krijgen?
Ik kan beter zeggen, waar niet? Nee, de Appie heeft hem niet in het assortiment. Maar ik haal hem bijvoorbeeld bij mijn geliefde, alom befaamde Hofstadslijterij om de hoek: J.P. Alsem in Den Haag. Maar vele webshops kunnen hem ook leveren, gelukkig. En dan als klap op de vuurpijl: voor een hele vriendelijke € 6,45.
Mensen, lieve wijnvrienden, stop alsjeblieft met bocht kopen. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. En het hoeft geen vermogen te kosten. Ik hoor graag wat je van deze wijn vindt!
Cheers,
Ghislaine
i like this super article